Romantiikkaa!

Valentine´s Day on suomalaisittain väännetty ystävänpäiväksi. Ihan hyvä muistaa ystäviäkin, mutta olisipa kaksi eri päivää ystäville ja rakastavaisille. Hyvässä parisuhteessa oma kumppani on toki rakas ystäväkin, mutta myös puoleensavetävä rakastaja, joka saa sydämessä rytminmuutoksen.

Lauantaina 14.2. juhlitaan rakkautta ja parisuhdetta.

Lauantaina 14.2. juhlitaan rakkautta ja parisuhdetta.

Amerikkalaisittain vietetyssä Valentine´s Day´ssä on kyse rakkauden ja rakastavaisten päivästä, romantiikan riemujuhlasta. Keskellä talvea helmikuun 14. päivä juhlitaan nykyistä kultaa, tulevaa rakasta tai Ihastusta – salarakkaita unohtamatta.

Asuessani Iso-Britanniassa romantiikka oli Valentinen-päivänä kovassa huudossa. Kaupassa sai luvan kanssa pähkiä, minkä korean konvehtirasian ostaisi rakkaalleen – tai minkä haluaisi saada. Sydämin koristellut kortit odottivat poimijaansa. Sai kerrankin lähetellä salaperäisiä nimettömiä rakkausviestejä ihastuksen kohteelle. Kyllä, olen lähettänyt kirjeen kohteelle, joka oli autuaan tietämätön tunteistani.

Omaa kultaa vasta etsivillä oli Valentinen-aamuna jännittävää lähteä kotoa, sillä uskomuksen mukaan ensimmäiseksi vastaantuleva oli Valentine, ”se oikea”. Toki saattoi hiukan valikoiden huomata vastaantulevia. Sinäkö se olet? Ei kun sinä?

Ryhdy romanttiseksi

Käsi ylös, kukapa ei kaipaisi elämäänsä ripausta romantiikkaa? Tuskinpa panisit pahaksesi, vaikka sitä oikein sataisi päällesi – eikä vain yhtenä päivänä. Kestona joka päivä romantiikkaa, kiitos! Eikös se ole kuin vitamiinipilleri, jonka puutos ankeuttaa suhteen kuin suhteen?

No, sitä saa, mitä tilaa. Lauantaina on luvassa Romance (tai edes romance). Voit nimittäin järjestää itsellesi ja (nykyiselle tai kenties tulevalle) rakkaalle romanttisen hetken, jota ei hevin unohdeta.

Niin, sinä olet järjestelyvastaava. Koska puolet vastuusta parisuhteesi hyvinvoinnista kuuluu sinulle, ota asiasta koppi äläkä odottele valmista.

Helppo nyrkkisääntö: Nyt ei mikään ole liian siirappista! Aikuisetkin saa leikkiä! Hyvä tulee, kun käytät runsaasti aikaa suunnitteluun ja romantiikasta nautiskeluun – omassa päässäsi. Se on nimittäin puolet huvia. Viritä itsesi sopivalle taajuudelle kuuntelemalla ihanaa rakkausmusiikkia, lukemalla Harlekiini-sarjan ikiklassikoita ja popsimalla pariakin laatua sydänkonvehteja esiraatina.

Listaa ensin päähäsi pälkähtävät romanttiset ideat yhtäkään sensuroimatta. Kaikki kelpaa! Kun ideariihesi alkaa tyrehtyä, tiristä mukaan vielä kolme jononhännimmäistä. Valitse sitten joukosta kolme kivointa, kutsuvinta tai yllättävintä. Mistä Hän kenties pitäisi eniten?

Sitten action! Haaveilu ilman toimintaa on pelkkää haaveilua, valmista ei synny. Ryhdy pontevasti käytännön toimiin ja tee hiukan etukäteisjärjestelyjä: käy ostoksilla, tilaa tikettejä, tee varauksia, kirjoita rakkauskirje ja mieti piilopaikka, kaivele esiin vanhoja valokuvia teistä, hommaa lastenvahti sun muuta.

Valentinen-päivää odotellessa – ja sen jälkeen – voit ryhtyä pienmuotoisen romanttiseksi arjen keskelläkin. Mieti, millainen kumppani sinä olet ja haluaisit olla: Rami Romantikko vai Eeva Epäromanttinen?

Toiselle voi tehdä valmiiksi voileivät, ostaa lempijuustoa, hieroa pyytämättä hartioita, pyytää iltateeseuraksi, suikkasta suukon K-Marketissa, paistaa kananmunan sydänmuotissa, viedä roskat ”vaikkei kuulukaan tehtäviini”, ilmoittaa tekstarissa vaihtaneensa lakanat lemmenpesään, sanoa kulta (tai hopea, kuten minä sanon) ja hipaista poskea kotisohvalla kuuden uutisilla.

Vaikka arkiromantiikka on ihan parasta lajia, välillä tekee hyvää täräyttää pyhän Valentinuksen romantiikkaöverit. (Ja jos se ei toimi, voit aina palata entiseen.)

Kulta kiikarissa?

Jos oma kulta on vasta kiikarissa, tuntuisiko sinusta ajatus värvätä mukavalta tuntuva mies/nainen lähipiiristäsi harjoittelemaan kanssasi romanttista treffikulttuuria täysin mahdottomalta? Älä teilaa ajatusta ihan heti.

Niin, se voisi olla aika loikka epämukavuusalueelle – mutta olisit ainakin kokemusta rikkaampi. Entä mikä olisi ihaninta, mitä voisi tapahtua, jos toteuttaisit moisen? Mikä olisi kauheinta? Mitä todennäköisesti tapahtuisi? Olisiko niin, että riskeeraisit korkeintaan ylpeytesi, jos saisit ystävälliset pakit? Nolostukseen ei kuole.

Pienenä ajatusleikkinä: Mitäpä sinä tekisit, jos saisit moisen kutsun mukavan oloiselta ihmiseltä? Veikkaan, että vastaisitpa kyllä tai ei, olisit joka tapauksessa salaisesti imarreltu.

Jos romanttinen avaus ei oikein iske, vietä suosiolla kotibileet ystäväsi kanssa. He ainakin ilahtuvat. Ja mikä teitä estää samalla setvimästä läpi potentiaaliset tutun tutut, jotka voisivat olla kiinnostavia myös romanttisessa mielessä. Tai sitten ei.

Lauantaina on aika juhlia rakkautta ja parisuhdetta. Be my Valentine.

Kuka oli Valentinus?

Pyhää Valentinusta pidetään rakastavaisten ja kihlautuneiden suojelijana sekä onnellisen avioliiton takaajana. Ei hassumpi homma yhdelle pyhimykselle!

Katolinen kirkko on omistanut päivän Valentinukselle vuodesta 350 lähtien. Tarinan mukaan Valentinuksesta tuli rakastavaisten nimikkopyhimys siksi, että hän neuvoi Rooman nuorukaisia pysyttelemään mieluummin rakkaittensa luona kuin lähtemään sotaan. Tästä seurasi Valentinus-rukalle kuolemanrangaistus.

Jo 1300-luvulla vietettiin etenkin ruhtinashoveissa lemmenarpajaisia. Ne muistuttivat hiukan meidän rusettiluisteluja. Tytöt ja pojat nostivat vuoron perään arpoja ja etsivät saman numeron omistajan parikseen. Jos numero sattui kuitenkin olemaan ”väärä” eikä löydetty kumppani miellyttänyt, sai onneksi nostaa uusia arpoja niin pitkään, että kohtasi kaipaamansa. Näitä pareja kutsuttiin seuraavaan Valentinuksen päivään asti kihlapareiksi.

Englannissa kuningas Henrik VIII julisti jo vuonna 1537 helmikuun 14. päivän viralliseksi juhlapäiväksi. 1800-luvun alkupuolella juhlinta siirtyi Amerikkaan – amerikkalaiset ikään kuin omivat vanhan eurooppalaisen juhlan. Manner-Eurooppaan päivä tuli 1900-luvun puolella. Suomessa juhlaa on vietetty 1980-luvulta lähtien. Suomalaisessa kalenterissamme ystävänpäivä on ollut vuodesta 1987, vaikka virallisesti se hyväksyttiinkin vasta 1996. Ensi vuonna se siis juhlii kaksikymppisiään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s