Päijät-Hämeessä on vaikea päästä maksuttomaan perhe- ja parisuhdeneuvontaan. Maksuttoman parineuvontaan pääsee kuitenkin jonottamatta.
Julkisella puolella parisuhdeneuvonnan odotusajat ovat tuplaantuneet, ja pahimmillaan pari joutuu odottamaan jopa neljä kuukautta päästäkseen Lahden kaupungin tai kirkon parineuvontaan. Kriisin keskellä harva pari haluaa odotella niin pitkään.
Parisuhteensa ongelmiin voi hakea apua myös yksityisissä palveluista, jotka ovat maksullisia. Yritykseni Parisuhdekoulu Lahdessa tarjoaa parisuhdevalmennusta, jonne voi tulla yksin tai parina. Jonoja ei ole, ja vastaanotolle pääsee myös iltaisin ja viikonloppuisin. Kertakäyntikin voi olla ratkaiseva ensimmäinen askel kohti parempaa parisuhdetta.
Parisuhdekoulussa voi opiskella parisuhteen ajotaitoja, parisuhdetaitoja, kuin autokoulussa konsanaan. Nuorille pareille on tarjolla Parisuhteen ajokortti, jossa kehitetään parisuhdetaitoja ja varaudutaan tyypillisiin suhdekolareihin. ”Vanha” pari puolestaan voi tulla katsastamaan parisuhdetta kuin autoa konsanaan kerran vuodessa. Parisuhdekatsastus antaa hyvän käsityksen, mitä suhteelle kuuluu. Jos kuuluu hyvää, voi silti viritellä lisää Kipinää parisuhteeseen -valmennuksessa. Parisuhdehuolto taas auttaa suhteessa, jossa on jo orastavia ongelmia ja tarvitaan pientä tai isoa korjausliikettä. Usein vuorovaikutus- ja ongelmaratkaisutaitojen kehittäminen auttaa paria korjaamaan itse suhteensa ongelmia. Solmuja parisuhteessa -parineuvonta taas on kriisipareille suunnattu valmennusohjelma, jossa jäsennetään tilannetta ja availlaan suhteen solmuja silloinkin, kun se jo tuntuu umpisolmulta.
Valmennuksessani olevat parit katuvat usein sitä, etteivät tulleet puhumaan vaikeuksistaan aiemmin. Onkin helpompi ennaltaehkäistä ongelmia ja puuttuu niihin silloin, kun ne ovat vielä pieniä – kun keskusteluyhteys vielä toimii. Hyvä nyrkkisääntö on, että suhteessa menee hyvin, jos tuntuu siltä. Jos ei tunnu hyvältä, parisuhde voi jo huonosti. Hyväkin suhde kuihtuu vähitellen hoitamattomana. Kauniit sanat tyrehtyvät ja huumori häviää. Kun riitely rehottaa ja mökötys myrkyttää mielen, suhde on jo vaarassa. Pian aletaan pitää tiliä tekemisistä ja tekemättä jättämisistä. ”Minä” menee ”meidän” ohi. Suhteeseen ladatut odotukset ja tarpeet eivät täyty, ja pettymysten kuorma kasvaa. Samoin kasvaa epäusko suhteen tulevaisuuteen. Heikko sitoutuminen on pahinta myrkkyä suhteelle.
Painotan parisuhdevalmentajana aina sitä, miten tärkeää on hoitaa suhdetta jatkuvasti. Ikävä kyllä parisuhteelle ei jää usein aikaa eikä voimia kiireen pyörteissä. Oma kumppani jää kakkoseksi pyykkivuorelle, netille, viihdesarjoille ja harrastuksille. Parisuhdetta ei voi kuitenkaan pistää hyllylle odottamaan, kun kiireet helpottavat – aina tulee uusia haasteita elämässä. Moni pari etääntyykin salakavalasti toisistaan. Parisuhteesta tulee helposti tunnesuhteen sijaan asiasuhde: elämänkumppanin kanssa ei jaetakaan elämää, vaan asioita. Välillä on ikävä toista ja yksinäinen kaksinkin.
Onnen avaimet löytyvät aina omasta taskusta. Jos haluat parannusta parisuhteeseesi, ala tehdä muutoksia itsessäsi. Pienetkin muutokset omissa ajatusmalleissa, asenteissa, tunteissa, sanoissa, teoissa ja käytöksessä johtavat isoon muutokseen parisuhteessa. Jos teet kaiken samoin, saat ihan samaa. Kumppania ei voi käskemällä tai vaatimalla muuttaa. Voit vain kannustaa toista ottamaan vastuuta suhteen hyvinvoinnista. Kantakaa yhdessä vastuuta parisuhteenne hyvinvoinnista.
Sinikka Kiviluoma
parisuhdevalmentaja
Parisuhdekoulu
Lahti