Solmuja parisuhteessa ® -työskentely on parisuhdekriisin selvittämiseen kehitetty selkeärakenteinen prosessi, joka etenee vaiheittain menneisyydestä kohti tulevaisuutta. Malli on parisuhdekeskus Katajan rekisteröimä ohjelma, ja sitä on kehitetty pitkään asiakastyössä parisuhdeterapeuttien ja muiden parisuhdetyön ammattilaisten avulla pari- ja ryhmäohjauksessa.
Voit tulla Solmu-työskentelyn yhdessä kumppanin kanssa parineuvontana tai turvallisessa pienryhmässä muiden kriisissä olevien parien kanssa. Olen sertifioitu Solmuja parisuhteessa ® -parineuvoja ja ryhmäohjaaja. Vastaanottoni on Lahdessa ja Juvalla sekä etänä ruutuillen.
Jos olet kauempaa, tutustupa hotelliviikonloppuihini Lahdessa. Solmu-prosessin voi toteuttaa vaikkapa teille sopivina viikonloppuina niin, että valmennan teitä kahtena peräkkäisenä päivänä kaksi tuntia kerrallaan (yht. 4 t per viikonloppu).
Tutustu hotellipaketteihin.
Kenelle Solmuja parisuhteessa -työskentely sopii?
Solmu-työskentely vaatii sitoutumista ja voimavaroja mennä eteenpäin. Kyse ei ole pariterapiasta eikä valmennuksesta saa näin ollen Kela-korvausta.
Työskentely ei sovellu (ainakaan yksinään) parisuhteeseen heijastuvan vakavan masennuksen, päihde- tai välivaltaongelmien ratkaisuun eikä silloin, kun kumppan(e)illa on meneillään sivusuhde.
Kumpikin ovat osallisia parisuhteen solmuun
Solmu-menetelmä lähtee siitä, että kukaan toinen ei voi ratkaista asioita puolestasi, vaan sinun täytyy itse tehdä työ yhdessä kumppanisi kanssa. Kumpikaan teistä ei voi myöskään ratkaista asiaa yksin.
Solmu ei koskaan ole pelkästään jommankumman syy, vaan molemmat osapuolet ovat osallisia tavalla tai toisella. Osallisuus solmun syntymiseen on eri asia kuin syyllisyys.
Miten Solmuja parisuhteessa -työskentely etenee?
Matkan aikana solmua katsotaan useista näkökulmista ja muodostetaan kokonaisymmärrys tilanteesta. Kriisin keskellä selkeä etenemisrakenne tuo helpottavaa selkeyttä omien kokemusten, tunteiden ja ajatusten jäsentämiseen. Mieli on usein kaaoksessa, kun suhteen ongelmat eivät ole vielä kunnolla hahmottuneet eikä tiedä, mitä haluaa ja mitä ei.
Työskentelyn alussa ensimmäisellä tapaamiskerralla solmulle annetaan nimi eli määritellään ristiriita: mistä siinä on kysymys, mikä on ongelman ydin.
Seuraavat kolme tapaamiskertaa katsomme tilannetta menneisyyden näkökulmasta. Tavoitteena on ymmärtää, mitä kaikkea solmuun liittyy. Tarkastelette ohjatusti tosiasioita, tunteita ja kehon viestejä. Päämääränä on ymmärtää sekä pään että sydämen tasolla paremmin solmuun johtaneita asioita ja jakaa omaa ymmärrystä myös kumppanille.
Viidennessä teemassa näkökulmana on nykyisyys. Solmua katsotaan tästä hetkestä käsin. Solmun jäsentäminen perustuu aiemmissa tapaamisissa lisääntyneeseen tietoisuuteen ja ymmärrykseen. Mikä on minun ymmärrykseni siitä, miksi parisuhteemme on solmussa? Lisäksi hahmotetaan oman elämän tärkeitä asioita myös yleisemmin. Mitkä ovat tarpeeni? Mikä minulle on arvokasta? Miten minulle arvokkaat asiat toteutuvat arjessa ja parisuhteessa?
Kuudennessa teemassa käännetään katse kohti tulevaisuutta. Pohditte omia unelmia, toiveita ja tahtoa. Sen jälkeen muodostatte yhteisen päämäärän riippumatta siitä, päätättekö jatkaa parisuhdetta vai erota.
Seitsemäs teema ”Miten toimintaan?”, ohjaa etsimään vaihtoehtoja, jotka vievät päämäärän konkreettisen toiminnan tasolle.
Kehitä parisuhdetaitojasi
Työskentely on haastava, mutta myös erittäin antoisa prosessi. Yksilötehtävät tukevat itseymmärryksen syvenemistä.
Avoin ja toista kunnioittava puhuminen sekä toisen aktiivinen kuunteleminen lisäväät keskinäisen ymmärryksen lisäksi läheisyyttä.
Yhteinen ponnistelu kasvattaa yhteenkuuluvuuden tunnetta ja me-henkeä. Vaikka työskentelyn lopputuloksena ei olisikaan yhteinen tulevaisuus, se voi tarjota runsaasti ymmärrystä siitä, mitä teille kahdelle tapahtui, ja antaa eväitä tulevaisuutta varten.
Työskentelytapoina keskustelu ja kotitehtävät
Työskentelyyn kuuluu Solmu parisuhteessa -kirjasen lukeminen ja kotitehtäviä. Näin prosessi käynnistyy jo kotona ja varsinaisessa tapaamisessa jää enemmän aikaa keskustelemiseen.
Solmuja parisuhteessa- parineuvojan tai ryhmäohjaajan tehtävänä on auttaa työskentelyä etenemään johdonmukaisesti ja olla ulkopuolinen peili pariskunnan tilanteesta. Tarvittaessa hän toimii ”tulkkina” kumppaneiden välillä.
Jonottamatta apua parisuhdepulmiin
Tällä hetkellä avun saaminen parisuhteen pulmiin voi olla vaikeaa, kun kuntien ja seurakuntien ilmaiseen pari- ja perheterapiapalveluihin sekä perheneuvontaan on pitkät jonot. Parisuhdekoulu tarjoaa maksullisia parisuhdepalveluita jonottamatta. Voit tulla päivisin, iltaisin ja viikonloppuisin.
Ota rohkeasti yhteyttä. Puhelun aikana tuumaamme, mikä valmennustuote sopi teille parhaiten.
Parisuhdevalmentaja Sinikka Kiviluoma
Parisuhdekoulu (Lahti)
www. parisuhdekoulu.fi
puh. 040 555 0079
Lue palveluistani
Lue blogikirjoitukseni Päijät-Hämeen parineuvonnan jonoista